Czy pracownikom zatrudnionym w restauracji można wypłacić wynagrodzenie za godziny nadliczbowe w formie ryczałtu?

Autor: Tomasz Gawin

Dodano: 13 sierpnia 2007
Dokument archiwalny

Pytanie: Jestem właścicielką restauracji. Zatrudniam 2 osoby na umowę o pracę na pełen etat. Ich średnia tygodniowa liczba godzin przepracowanych wynosi 40 godzin. Teraz będą pracować po 10 godzin dziennie łącznie z sobotami. Czy prawidłowe w tej sytuacji jest uwzględnienie przepracowania 10 godzin dziennie w regulaminie pracy, bez wypłacania wynagrodzenia za godziny nadliczbowe? Czy lepszym i poprawnym wyjściem z tej sytuacji byłoby uwzględnienie w formie ryczałtu wynagrodzenia za godziny nadliczbowe i pracę w soboty? Sprawdź, jaka jest odpowiedź eksperta.

Pytanie: Jestem właścicielką restauracji. Zatrudniam 2 osoby na umowę o pracę na pełen etat. Ich średnia tygodniowa liczba godzin przepracowanych wynosi 40 godzin. Teraz będą pracować po 10 godzin dziennie łącznie z sobotami. Czy prawidłowe w tej sytuacji jest uwzględnienie przepracowania 10 godzin dziennie w regulaminie pracy, bez wypłacania wynagrodzenia za godziny nadliczbowe? Czy lepszym i poprawnym wyjściem z tej sytuacji byłoby uwzględnienie w formie ryczałtu wynagrodzenia za godziny nadliczbowe i pracę w soboty? Sprawdź, jaka jest odpowiedź eksperta.


Odpowiedź: Wypłacanie wynagrodzenia za godziny nadliczbowe w formie ryczałtu w przedstawionej sytuacji nie jest konieczne, ponieważ istnieje możliwość ustalenia dokładnej wysokości. Ponadto Kodeks pracy stanowi, że wypłacanie ryczałtu za godziny nadliczbowe może odbywać się w stosunku do pracowników wykonujących stale pracę poza zakładem pracy. Praca w restauracji do takich prac nie należy.


Proszę zauważyć, że przepisy prawa pracy dają możliwość wydłużenia dobowej normy czasu pracy przy jednoczesnym zachowaniu 40-godzinnej normy średniotygodniowej.

Praca ponad normę dobową 8 godzin jest równoważona krótszym dobowym wymiarem czasu pracy w niektórych dniach lub dniami wolnymi.

Taką organizację czasu pracy określa się systemem równoważnym czasu pracy. Jeżeli pracodawca chce zmienić system czasu pracy obowiązujący w zakładzie, musi poinformować o planowanych zmianach pracowników.


Z informacji podanych w Pani pytaniu wynika, że w restauracji nie działają związki zawodowe, a stan zatrudnienia jest mniejszy niż 20 osób, wobec tego powinna Pani ustalić systemy i rozkłady czasu pracy w obwieszczeniu. Zmiany w organizacji czasu pracy wchodzą w życie po upływie 2 tygodni od podania ich do wiadomości pracowników.


W sytuacji gdy pracodawca ustalił regulamin czasu pracy, termin wejścia w życie nowych postanowień o czasie pracy jest podobny. Ponadto na pracodawcy ciąży wynikający z art. 29 § 3 Kodeksu pracy obowiązek poinformowania pracowników indywidualnie o systemach czasu pracy.


Pracodawca, wprowadzając równoważny system czasu pracy, musi pamiętać o sporządzaniu grafiku (harmonogramu). Ustalając rozkład czasu pracy, powinien pamiętać o tym, że nie może planować pracownikom pracy w godzinach nadliczbowych, a także musi przestrzegać zasad 5-dniowego tygodnia pracy. Praca w godzinach nadliczbowych jest dopuszczalna m.in. w razie szczególnych potrzeb pracodawcy, w związku z tym nie jest regułą. Oczywiście pracodawca może zlecać codziennie pracę w nadgodzinach, ale musi pamiętać o zapewnieniu pracownikom dobowych i tygodniowych norm odpoczynku.

Proszę pamiętać, że nie może Pani przekroczyć rocznego dopuszczalnego limitu godzin nadliczbowych, który wynosi 150 godzin, chyba że pracodawca ustali inny limit.


Podstawa prawna: art. 29 § 3, art. 129, art. 130 § 1, art.132 § 1, art. 133, art. 135, art. 150 § 1, art. 151 § 3, art. 1511 § 4 Kodeksu pracy.


Autor: Tomasz Gawin, specjalista z zakresu prawa pracy


Odpowiedź udzielona: 8 sierpnia 2007 r.
Nie ma jeszcze komentarzy do tego dokumentu.
Zaloguj się aby dodać komentarz