Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę z pracownikiem z powodu likwidacji stanowiska pracy

Iwona Kusio-Szalak

Autor: Iwona Kusio-Szalak

Pytanie:  Pracownik w wieku 61 lat - mężczyzna, chce przejść na rentę. Jednak aby, ją otrzymać musi mieć ode mnie świadectwo pracy, w którym przyczyna zwolnienia będzie po stronie pracodawcy. W związku z sytuacją na rynku pracy jest mi na rękę, aby tego pracownika zwolnić. Czy mogę zastosować wypowiedzenie umowy o pracę np. z przyczyn ekonomicznych bez konsekwencji narażenia się na bezprawne rozwiązanie umowy o pracę?

Uzyskaj testowy dostęp do Portalu FK na 24 godziny!

Zyskasz testowy, darmowy dostęp do serwisu na 24 godziny.

W ramach dostępu zyskasz:

• Dostęp do Nowości i Porad ekspertów Portalu FK
  • Narzędzia księgowe i kadrowe
  • eBooki na temat najnowszych zmian w prawie
  • Materiały Video

Masz już dostęp?

Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła

Jeżeli nie jesteś zarejestrowanym użytkownikiem portalu, możesz wykupić jednorazowy dostęp do wybranego dokumentu.

PayU »
   9.00 zł netto
   SMS »
   10.00 zł netto
Iwona Kusio-Szalak

Autor: Iwona Kusio-Szalak

Radca prawny. Od wielu lat specjalizuje się w praktycznych zagadnieniach prawa pracy. Autorka opracowań z zakresu prawa pracy kierowanych do pracowników kadr i działów personalnych, a także osób zarządzających. Specjalizuje się w prawie pracy, w szczególności w zagadnieniach związanych z tworzeniem umów i dokumentów związanych ze stosunkiem pracy, a także czasem pracy, zgodnym z prawem zatrudnianiem i zwalnianiem pracowników, podnoszeniem kwalifikacji zawodowych, uprawnieniami rodzicielskimi. Posiada bogate doświadczenie w reprezentowaniu zarówno pracowników, jak i pracodawców w sporach pracowniczych przed sądami pracy.