Tylko teraz możesz BEZPŁATNIE przetestować PortalFK.pl przez 24h! GWARANTUJEMY:
Pytanie: Pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na cały etat. Jest to piekarz, który pracuje 4 godziny w porze dnia i 4 godziny w porze nocnej. Pracuje 40 godzin tygodniowo. Wynagrodzenie minimalne wynosi dla niego 936 zł plus 20% dodatku za każdą godzinę przepracowaną w nocy. Czy mogę ustalić dla niego na cały 2007 r. podstawę 1.029,60 zł, tak bym nie musiała przeliczać godzin co miesiąc? Nie chcę również, aby było to krzywdzące dla pracownika – pisze kadrowa z Grudziądza.
Pytanie: Pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na cały etat. Jest to piekarz, który pracuje 4 godziny w porze dnia i 4 godziny w porze nocnej. Pracuje 40 godzin tygodniowo. Wynagrodzenie minimalne wynosi dla niego 936 zł plus 20% dodatku za każdą godzinę przepracowaną w nocy. Czy mogę ustalić dla niego na cały 2007 r. podstawę 1.029,60 zł, tak bym nie musiała przeliczać godzin co miesiąc? Nie chcę również, aby było to krzywdzące dla pracownika – pisze kadrowa z Grudziądza.
Odpowiedź: Nie powinna mieć Pani nieprzyjemności ze strony inspektorów PIP, pod warunkiem że jeżeli pracownik będzie pracował w danym miesiącu dłużej niż 20 godzin w porze nocnej – wypłaci mu Pani wyższy dodatek z tego tytułu.
Ponadto wysokość dodatku z tytułu pracy w porze nocnej ze względu na październik br. powinna wynosić 93,8 zł.
Wymyślony przez Panią sposób sprawdziłby się bez dyskusji np. w przypadku przedstawicieli handlowych, dostawców czy osób montujących czy reperujących urządzenia np. pomiarowe w terenie, ale może budzić wątpliwości w przypadku piekarza.
Pani propozycja oznacza w praktyce wprowadzenie dla tego pracownika ryczałtu za pracę w porze nocnej. Formalnie nie może Pani tego zrobić, bo Kodeks pracy nie pozwala na wprowadzenie ryczałtu za pracę w porze nocnej w wynagrodzeniu piekarza. Zgodnie bowiem z przepisami dodatek za pracę w porze nocnej może być zastąpiony ryczałtem odpowiadającym przewidywanemu wymiarowi pracy w porze nocnej, tylko w stosunku do pracowników wykonujących pracę stale poza zakładem pracy.
Natomiast z samej istoty swoich obowiązków piekarz wykonuje pracę stale w zakładzie pracy. Dlatego w stosunku do niego ryczałt za pracę w porze nocnej nie może zostać wprowadzony.
Skoro jednak dodatek za pracę w porze nocnej będzie zawsze korzystniejszy dla pracownika niż przysługujący z wymiaru czasu pracy, nie powinna mieć Pani problemów z PIP. Natomiast z praktycznego punktu widzenia lepiej nie wpisywać pracownikowi - piekarzowi w umowie o pracę: „936 zł wynagrodzenie zasadnicze, 93,6 zł – dodatek za pracę w porze nocnej”, bo dla piekarza nie może być ustanowiony ryczałt i z tego powodu taki zapis może być kwestionowany w razie kontroli PIP.
Jeżeli natomiast wpisze Pani tylko: „wynagrodzenie w wysokości 1.029,60 zł”, to w razie kontroli PIP inspektor uzna, że wynagrodzenie pracownika wynosi 1.029,60 zł, a dodatkowo każe rozliczyć mu pracę w porze nocnej.
Najlepiej zapisać „wynagrodzenie zasadnicze plus dodatek za pracę w porze nocnej ustalony zgodnie z art. 1518 § 1 Kodeksu pracy” i wypłacać stałą stawkę, a gdyby pracownik przepracował w nocy więcej niż 20 godzin tygodniowo – dodatek trzeba będzie zwiększyć.
Podstawa prawna: art. 18, art. 1518 § 1 i 2 Kodeksu pracy.
Autor: Monika Frączek, starszy specjalista z Departamentu Prawa Pracy, Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej
Tylko teraz możesz BEZPŁATNIE przetestować PortalFK.pl przez 24h! GWARANTUJEMY:
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.
@ Wiedza i Praktyka Sp. z o.o. \\ Wszystkie prawa zastrzeżone.