Pytanie:
Jestem właścicielem foodtrucka. W menu posiadam m.in.: gofry, lemoniady (z zawartością soków owocowych powyżej 20%), oraz lemoniady z mniejszą zawartością soków owocowych i smoothies. Jaką stawkę VAT powinienem zastosować dla wymienionych produktów? Czy obowiązuje mnie załącznik nr 10 do ustawy o VAT czy inne przepisy? Czy foodtrucki nadal są traktowane przez polskie prawo jako „handel obwoźny” ze stawką 5% na przyrządzane produkty? Czy ma znaczenie wydawanie produktów „na wynos”?
Pozostało jeszcze 78% treści
Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.
-
Aktualne informacje o zmianach w prawie (24/dobę)
-
Indywidualne konsultacje z ekspertami (odpowiedź w 48 h)
-
Codziennie aktualizowana baza ponad 40 500 porad z zakresu podatków dochodowych, VAT, rachunkowości, ZUS oraz prawa pracy
-
Ponad 3 000 narzędzi: kalkulatorów, wzorów dokumentów, formularzy, szkoleń i porad wideo
Jeśli nie posiadasz pełnego dostępu do portalu, możesz wykupić dostęp jednorazowy do wybranego dokumentu.
PayU » 49.90 zł netto (61.38 zł brutto)
Autor: Tomasz Krywan
Tomasz Krywan - ekspert Portalu FK i doradca podatkowy, specjalista od podatku VAT. Stały współpracownik największych redakcji podatkowych w Polsce.