Dopłaty do posiłków pracowników z większym zwolnieniem ze składek ZUS

Mariusz Olech

Autor: Mariusz Olech

Dodano: 28 kwietnia 2022
Dopłaty do posiłków pracowników z większym zwolnieniem ze składek ZUS

Znacząco wzrosła kwota zwolnienia od składek na ubezpieczenia społeczne dopłat do posiłków dla pracowników finansowanych przez pracodawcę. Rozporządzenie w tej sprawie wydał Minister Rodziny i Polityki Społecznej.

Obowiązują już przepisy, na podstawie który zwiększony został limit zwolnienia ze składek ZUS dofinansowania przez pracodawcę posiłków dla pracowników. Dokonano tego na podstawie stosownego rozporządzenia zmieniającego z 22 lutego 2022 r., wydanego przez Ministra Rodziny i Polityki Społecznej. Wspomniana zmiana, która weszła w życie 1 marca br., dotyczy przepisów rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (tekst jedn.: Dz.U. z 2017 r. poz. 1949 ze zm.).

Z nowych przepisów wynika, że z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne wyłączona jest wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu – do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 300 zł.

Chodzi tutaj zarówno o gotowe posiłki dla pracowników, jak i przetworzone produkty żywnościowe nadające się do bezpośredniego spożycia. Przypomnijmy, że przed zmianą powyższy limit zwolnienia z oskładkowania dopłat do posiłków dla pracowników wynosił 190 zł  na osobę miesięcznie. Oznacza to, że w porównaniu z dotychczasowym stanem prawnym jego wysokość wzrosła prawie o 60%. Tak duży wzrost omawianego limitu autorzy rozporządzenia tłumaczą koniecznością jego urealnienia, poprzez podniesienie powyższej kwoty wartości finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia – do wysokości 10% minimalnego wynagrodzenia za pracę (które w 2022 roku wynosi 3.010 zł.). Jest to istotne w obliczu wzrostu cen żywności, tym bardziej, że kwota objęta zwolnieniem nie była zmieniana od 2004 roku.

Na zmianach skorzystają nie tylko pracownicy. W świetle uzasadnienia projektu rozporządzenia, o którym mowa, przewidziane w nim rozwiązania powinny również przynieść pozytywny efekt w przypadku placówek gastronomicznych i cateringowych, zwiększając oferowaną przez nie podaż posiłków, finansowanych przez pracodawców i udostępnianych pracownikom.

Źródło:

  • § 1 i 2 rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z 22 lutego 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz.U. z 2022 r. poz. 449).

 

 

 

Autor:

Mariusz Olech

Mariusz Olech

Autor: Mariusz Olech

Prawnik z doświadczeniem w administracji skarbowej, dziennikarz. Ukończył studia magisterskie na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie oraz na Wydziale Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. Jest także absolwentem podyplomowych studiów w zakresie Master of Business Administration. Wykładowca akademicki. Autor licznych publikacji z dziedziny podatków, prawa pracy i szeroko rozumianego prawa gospodarczego w czołowych polskich wydawnictwach.
Nie ma jeszcze komentarzy do tego dokumentu.
Zaloguj się aby dodać komentarz