Tylko teraz możesz BEZPŁATNIE przetestować PortalFK.pl przez 24h! GWARANTUJEMY:
Odpowiedź na pytanie zależy od tego, w jaki sposób restauracja miałaby pracować. Przy założeniu, że miałaby być otwarta np. 16 godzin na dobę, - w pierwszej kolejności trzeba ustalić, czy zatrudnia Pani odpowiednią liczbę pracowników.
W restauracji pracodawca może stosować różne systemy czasu pracy. Jednakże wydaje się, że najlepiej może sprawdzić się system podstawowy: praca po 8 godzin na dobę oraz przeciętnie 40 godzin tygodniowo w przeciętnie 5 dniowym tygodniu pracy oraz zmianowy rozkład czasu pracy, np. 2 zmiany,
Wydaje się, że również sprawdzałby się system równoważny z możliwością wydłużania dobowego wymiaru czasu pracy do 12 godzin na dobę oraz wprowadzenie pracy zmianowej np. na 2 zmiany. Pracownicy mogliby mieć ustalony niższy dobowy wymiar czasu pracy w tygodniu, a wyższy np. w weekendy.
Gdyby było duże natężenie pracy w weekendy, może Pani zatrudniać pracowników także w systemie pracy weekendowej, w którym praca jest świadczona wyłącznie w piątki, soboty, niedziele i święta.
Niezależnie od systemu czasu pracy, jaki zostanie wprowadzony w restauracji - pracownikom trzeba będzie zapewnić łączną liczbę dni wolnych od pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym odpowiadającą, co najmniej liczbie niedziel, świąt oraz dni wolnych od pracy w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy przypadających w tym okresie.
Pracę w godzinach nadliczbowych - dla pracowników restauracji będzie stanowiła praca ponad:
1 grudnia 2010 r.
Tylko teraz możesz BEZPŁATNIE przetestować PortalFK.pl przez 24h! GWARANTUJEMY:
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.
@ Wiedza i Praktyka Sp. z o.o. \\ Wszystkie prawa zastrzeżone.