Stawka VAT na sprzedaż w barze gastronomicznym

Tomasz Krywan

Autor: Tomasz Krywan

Dodano: 5 czerwca 2020
Pytanie:  Od 1 czerwca 2020 r. otwarto mały bar gastronomiczny ,w którym sprzedawane są wyroby mączne takie jak: gofry, naleśniki, kluski, pierogi oraz wyroby mięsne, tj.: wątróbka, schab, gołąbki itp. oraz herbata, kawa , lody i inne desery. Po zmianach przepisów stawka VAT na ciastka wynosi 5%, na wyroby mączne 5%, wyroby mięsne 5%. Czy dobrze rozumiemy, że jak wejdą zmienione przepisy o stawkach w VAT, to lody, kawa, herbata – będą opodatkowane  23%  stawką VAT, a reszta  5%?

Pozostało jeszcze 84 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Zobacz, jak PortalFK.pl pomoże Ci wykonywać swoją pracę bezbłędnie i zawsze na czas:

  • Znajdziesz rozwiązania przeszukując nasze 40 000 artykułów na temat problemów zgłaszanych przez innych księgowych.
  • Będziesz w stanie szkolić siebie i innych księgowych za pomocą ponad 60 Szkoleń Video oraz Warsztatów na żywo.
  • Oszczędzisz swój czas poświęcany na księgowanie dzięki narzędziom: ponad 600 wzorów dokumentów, deklaracji i formularzy, 350 aktów prawnych, 1300 interpretacji i 50 kalkulatorów i oczywiście aktualne wskaźniki i stawki.

Przetestuj Portal FK przez 24 godziny »

Jeśli masz już dostęp do Portalu FK, zaloguj się »

Jeżeli chcesz korzystać z tego artykułu bez ograniczeń czasowych, wykup dostęp jednorazowy:
Przez PayU (19.90 zł netto) »Przez SMS (25.00 zł netto) »
Tomasz Krywan

Autor: Tomasz Krywan

Tomasz Krywan - ekspert Portalu FK i doradca podatkowy, specjalista od podatku VAT. Stały współpracownik największych redakcji podatkowych w Polsce - w ciągu ostatnich lat na łamach publikacji podatkowych opracował kilkanaście tysięcy odpowiedzi na pytania podatników oraz kilkaset artykułów i komentarzy. Autor komentarza do ustawy o VAT.
Nie ma jeszcze komentarzy do tego dokumentu.
Zaloguj się aby dodać komentarz
wiper-pixel