Usługi polegające na zapewnieniu posiłków, świadczone przez wnioskodawcę za pośrednictwem jednostki oświatowej (szkoły) na rzecz uczniów korzystają ze zwolnienia z VAT. Czy tak samo będzie w przypadku nauczycieli i pozostałych pracowników placówki? Przedstawiamy najnowsze pismo Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej.
Ministerstwo Finansów zamieściło przypomnienie, że zasady stosowania właściwej stawki podatku VAT – w szczególności 5% lub 8% – przy sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne określa interpretacji ogólnej z 24 czerwca 2016 r. w sprawie stosowania właściwej stawki podatku od towarów i usług dla sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne.
Jaką stawkę zastosować do sprzedaży gotowych posiłków i dań przez restauracje – 5, czy 8%. Minister finansów wydał właśnie interpretację ogólną w tej sprawie. Poznaj komentarz eksperta i stosuj VAT we właściwej wysokości.
Minister finansów wydał ogólną interpretację podatkowa, która ma rozwiać wątpliwości przy określeniu odpowiedniej stawki VAT (5 % lub 8 %) przez sprzedawców gotowych posiłków i dań przez restauracje.
@ Wiedza i Praktyka Sp. z o.o. \\ Wszystkie prawa zastrzeżone.
/WiedzaiPraktyka
/wip