Tylko teraz możesz BEZPŁATNIE przetestować PortalFK.pl przez 24h! GWARANTUJEMY:
Jaką stawkę zastosować do sprzedaży gotowych posiłków i dań przez restauracje – 5, czy 8%. Minister finansów wydał właśnie interpretację ogólną w tej sprawie. Poznaj komentarz eksperta i stosuj VAT we właściwej wysokości.
Minister finansów wydał ogólną interpretację podatkowa, która ma rozwiać wątpliwości przy określeniu odpowiedniej stawki VAT (5 % lub 8 %) przez sprzedawców gotowych posiłków i dań przez restauracje.
Minister wskazał, że dla określenia prawidłowej stawki podatku, jaka ma zastosowanie przy sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne, należy dokonać prawidłowego zaklasyfikowania tej czynności według PKWiU.
Wskazówka 1
Aby uznać, czy dana czynność będzie zaliczona do klasy PKWiU 10.85 Gotowe posiłki i dania, czy do działu PKWiU 56 Usługi związane z wyżywieniem istotne jest to, czy oferowane produkty są w pełni przyrządzone i serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - np. są zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż.
Wskazówka 2
To, czy produkty serwowane są osobno bądź w zestawach (np. kanapka mięsna, frytki razem
z napojem, czy też tortilla, pieczone ziemniaki razem z napojem), nie ma wpływu na sposób zaklasyfikowania.
Wskazówka 3
Przy klasyfikacji wg PKWiU nie mają wpływu również czynniki takie jak to, czy:
W konsekwencji minister finansów wyjaśnił, że posiłki, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne,, nie mogą korzystać z 5% stawki VAT na podstawie art. 41 ust. 2a w związku z poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy o VAT. Będzie tak, ponieważ nie są klasyfikowane w grupowaniu PKWiU 10.85.1.
Takie produkty zazwyczaj są opodatkowane 8% stawką VAT ( na podstawie § 3 ust. 1 pkt 1 w związku z poz. 7 załącznika do rozporządzenia w sprawie stawek VAT),
z zastrzeżeniem wyjątków, do których ma zastosowanie podstawowa stawka podatku, której wysokość do 31 grudnia 2016 r. wynosi 23%.
Komentarz eksperta
Bogdan Świąder, doradca podatkowy
Minister wskazał na jedną charakterystyczna cechę, która powinna odróżnić dane posiłki. Znaczenie ma to, czy oferowane produkty są w pełni przyrządzone i serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - np. są zamrożone lub pakowane z przeznaczeniem na sprzedaż.
Z interpretacji wynika, że posiłki przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, które są sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, nie mogą korzystać z 5% VAT.
5% stawkę VAT można stosować, gdy przedmiotem dostawy będzie rzeczywiście gotowe danie, a nie usługa przygotowania tego dania.
Jedynie przy sprzedaży gotowych produktów, nieprzygotowanych bezpośrednio do spożycia (np. nieugotowanych) można zastosować 5% stawkę VAT.
Co prawda ma tu decydować klasyfikacja PKWiU, ale interpretacja ministerialna oscyluje w tym kierunku, że jakiekolwiek przetworzenie, np. podgrzanie oznacza konieczność zastosowania 8% stawki VAT.
Kiedy 5%, a kiedy 8% stawka VAT?
- 5% stawka VAT jest możliwa tylko do produktów gotowych, nieprzygotowanych bezpośrednio do spożycia . Taką stawkę można zastosować np. do zamrożonych lub pakowanych próżniowo produktów, a także tych z etykietą - przeznaczone na sprzedaż. Właściwe PKWiU w tym przypadku to 10.85 Gotowe posiłki i dania.
- Posiłki przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne trzeba opodatkować 8% stawką VAT. Takie usługi są klasyfikowane w PKWiU 56 Usługi związane z wyżywieniem.
Interpretacja ogólna ministra finansów z 24 czerwca 2016 r., nr PT1.050.3.2016.156
Tylko teraz możesz BEZPŁATNIE przetestować PortalFK.pl przez 24h! GWARANTUJEMY:
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.
@ Wiedza i Praktyka Sp. z o.o. \\ Wszystkie prawa zastrzeżone.