3 wskazówki niezbędne do bezbłędnego opodatkowania VAT sprzedaży posiłków

Bogdan Świąder

Autor: Bogdan Świąder

Dodano: 4 lipca 2016

Jaką stawkę zastosować do sprzedaży gotowych posiłków i dań przez restauracje – 5, czy 8%.  Minister finansów wydał właśnie interpretację ogólną w tej sprawie. Poznaj komentarz eksperta i stosuj VAT we właściwej wysokości.

Minister finansów wydał ogólną interpretację podatkowa, która ma rozwiać wątpliwości przy określeniu odpowiedniej stawki VAT (5 % lub 8 %) przez sprzedawców gotowych posiłków i dań przez restauracje.

O zastosowaniu właściwej stawki decyduje zaklasyfikowanie do PKWiU

Minister wskazał, że dla  określenia  prawidłowej  stawki  podatku, jaka  ma  zastosowanie  przy  sprzedaży  posiłków  i  dań  przez  placówki  gastronomiczne,  należy dokonać  prawidłowego  zaklasyfikowania  tej  czynności  według  PKWiU. 

Wskazówka 1

Aby uznać, czy dana czynność  będzie  zaliczona  do  klasy  PKWiU  10.85  Gotowe  posiłki  i  dania,  czy  do  działu PKWiU  56  Usługi  związane  z  wyżywieniem  istotne  jest to,  czy  oferowane  produkty  są  w  pełni przyrządzone  i  serwowane  jako  posiłek  gotowy  do  bezpośredniego  spożycia,  czy  też  nie są przeznaczone  do  bezpośredniej  konsumpcji  -  np.  są  zamrożone  lub  pakowane  próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż.

Wskazówka 2

To, czy produkty serwowane są osobno bądź w zestawach (np. kanapka mięsna, frytki razem

z  napojem,  czy  też  tortilla,  pieczone  ziemniaki  razem  z  napojem),  nie  ma  wpływu  na  sposób zaklasyfikowania. 

Wskazówka 3

Przy klasyfikacji wg  PKWiU  nie  mają  wpływu również czynniki takie jak to, czy:

  • punkty sprzedaży znajdują się w miejscu ogólnodostępnym,
  • w punktach sprzedaży znajdują się stoliki i krzesła,
  • dostępne są naczynia i sztućce,
  • produkty  są  przeznaczone  do  spożycia  na  miejscu  czy  na  wynos,  (np.  pakowane  w bibułki czy tekturowe pudełka),
  • w  punktach  sprzedaży  są:  toalety,  szatnia,  zainstalowana  jest  klimatyzacja, czy ogrzewanie.

W konsekwencji minister finansów wyjaśnił, że posiłki,  które  są  przeznaczone  do  bezpośredniej  konsumpcji sprzedawane  przez  różnego  rodzaju placówki  gastronomiczne,,  nie  mogą korzystać  z  5%  stawki VAT  na  podstawie  art.  41  ust.  2a  w  związku z  poz.  28  załącznika  nr  10  do  ustawy  o  VAT. Będzie tak,  ponieważ  nie  są  klasyfikowane  w  grupowaniu PKWiU 10.85.1.

Takie produkty zazwyczaj są opodatkowane  8%  stawką VAT ( na  podstawie  §  3  ust.  1 pkt 1  w  związku  z  poz.  7  załącznika  do  rozporządzenia  w  sprawie  stawek  VAT),

z zastrzeżeniem  wyjątków,  do  których  ma zastosowanie podstawowa stawka podatku, której wysokość do 31 grudnia 2016 r. wynosi 23%.

Komentarz eksperta

Bogdan Świąder, doradca podatkowy

Minister wskazał na jedną charakterystyczna cechę, która powinna odróżnić dane posiłki. Znaczenie ma to,  czy  oferowane  produkty  są  w  pełni przyrządzone  i  serwowane  jako  posiłek  gotowy  do  bezpośredniego  spożycia,  czy  też  nie są przeznaczone  do  bezpośredniej  konsumpcji  -  np.  są  zamrożone  lub  pakowane  z przeznaczeniem na sprzedaż.

Z interpretacji wynika, że posiłki przeznaczone  do  bezpośredniej  konsumpcji, które są  sprzedawane  przez  różnego  rodzaju placówki  gastronomiczne,  nie  mogą korzystać  z  5% VAT.

5% stawkę VAT można stosować, gdy  przedmiotem dostawy będzie rzeczywiście gotowe danie, a nie usługa przygotowania tego dania.

Jedynie przy sprzedaży gotowych produktów, nieprzygotowanych bezpośrednio do spożycia (np. nieugotowanych) można zastosować 5% stawkę VAT.

Co prawda ma tu decydować klasyfikacja PKWiU, ale interpretacja ministerialna oscyluje w tym kierunku, że jakiekolwiek przetworzenie, np. podgrzanie oznacza konieczność zastosowania 8%  stawki VAT.

Kiedy 5%, a kiedy 8% stawka VAT?

- 5% stawka VAT jest możliwa tylko do produktów gotowych, nieprzygotowanych bezpośrednio do spożycia . Taką stawkę można zastosować np. do zamrożonych lub pakowanych  próżniowo produktów, a także tych z etykietą  - przeznaczone na sprzedaż. Właściwe PKWiU w tym przypadku to 10.85  Gotowe  posiłki  i  dania.

- Posiłki przeznaczone  do  bezpośredniej  konsumpcji sprzedawane  przez  różnego  rodzaju placówki  gastronomiczne trzeba opodatkować 8% stawką VAT. Takie usługi są klasyfikowane w PKWiU  56  Usługi  związane  z  wyżywieniem. 

Interpretacja ogólna ministra finansów z 24 czerwca 2016 r., nr PT1.050.3.2016.156

Bogdan Świąder

Autor: Bogdan Świąder

Bogdan Świąder – z wykształcenia prawnik, od 2007 roku licencjonowany doradca podatkowy, dziennikarz, redaktor kilku ogólnopolskich gazet, wieloletni pracownik organów podatkowych w których zajmował się podatkami dochodowymi, VAT, kontrolą oraz sprawami karnymi skarbowymi. Autor licznych artykułów z zakresu prawa podatkowego, prawa celnego, spraw karnych skarbowych.
Nie ma jeszcze komentarzy do tego dokumentu.
Zaloguj się aby dodać komentarz