Samochód w firmie - bezbłędne rozliczenia podatkowe po zmianie przepisów, aktualne stanowisko organów podatkowych oraz ważne wyroki sądów

Na webinarium zostały omówione najważniejsze zmiany dotyczące rozliczania firmowych aut. Ekspert wyjaśnił też m.in. jakie konsekwencje podatkowe ma sprzedaż używanego w działalności samochodu, a także jak rozliczyć odpłatne korzystanie pracownika z auta do celów prywatnych. Ponadto prowadzący webinar przeanalizował inne problemy związane z rozliczaniem firmowych samochodów i wskazał na przykładach, jak sobie z nimi poradzić.

Po obejrzeniu szkolenia dowiesz się:

• od jakich wydatków związanych z samochodami można obecnie odliczać VAT i w jakiej wysokości, o czym pamiętać, by nie narazić się fiskusowi oraz co się zmieni po 30 czerwca,
  • jakie obowiązki podatkowe wiążą się z udostępnianiem aut pracownikom do celów prywatnych i czy powoduje to konieczność naliczenia składek ZUS,
  • jak bezbłędnie prowadzić politykę samochodową w firmie.

Upewnisz się:

• jakie wydatki związane z eksploatacją pojazdów można bez obaw zaliczyć do kosztów podatkowych,
  • jak bezbłędnie rozliczać samochody używane na podstawie umów najmu, dzierżawy i leasingu
  • czy zmiana przeznaczenia samochodu ma jakieś konsekwencje podatkowe.

Część I. wykład: Samochód w firmie

Część II. odpowiedzi na pytania