Tylko teraz możesz BEZPŁATNIE przetestować PortalFK.pl przez 24h! GWARANTUJEMY:
Akcyza na niektóre wyroby alkoholowe wytwarzane z owoców ma wkrótce zostać obniżona do zera. W ten sposób rząd chce wzmocnić pozycję ich producentów na rynku, a także wesprzeć krajowych sadowników, którzy borykają się z problemem nadprodukcji, zwłaszcza jabłek.
Od 1 października 2023 r. akcyza na alkohole wytworzone na bazie jabłek i gruszek zawierające nie więcej niż 5% objętości alkoholu (w tym na coraz bardziej popularne cydr i perry) zostanie obniżona do zera.
Tak wynika z rządowego projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ograniczenia nieprawidłowości w obrocie niektórymi towarami oraz usprawnienia funkcjonowania Krajowej Administracji Skarbowej (dalej: ustawa nowelizująca) – który w pierwszej połowie lipca br. trafił do Sejmu. Jest to istotna modyfikacja obowiązujących w tym zakresie regulacji, ponieważ obecnie tego rodzaju produkty, jako tzw. napoje fermentowane, zgodnie z art. 96 ust. 4 pkt 1 ustawy o podatku akcyzowym, są objęte stawką akcyzy na poziomie 97 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu. Podlegają one również obowiązkowi oznaczania znakami akcyzy.
Jak tłumaczą autorzy ustawy nowelizującej, rozwiązania te mają na celu poprawę sytuacji finansowej producentów rolnych, a także zakładów przetwarzających płody rolne. Ich wprowadzenie jest uzasadnione potrzebą zwiększenia konkurencyjności polskich gospodarstw sadowniczych oraz zakładów przetwarzających jabłka i gruszki na cydry i perry, generując tym samym wartość dodaną dla producentów takich napojów. W uzasadnieniu projektu nowelizacji podkreślono, że jednocześnie wzmocni to konkurencyjność napojów o niskiej zawartości alkoholu na rynku. Zmiana pozytywnie wpłynie również na rozwój rynku cydru i perry, które są wytwarzane z owoców krajowych. Przyczyni się ona do konkurencyjności produkcji takich wyrobów, co pozwoli na zagospodarowanie m.in. nadwyżek jabłek w Polsce.
Według szacunków strony rządowej, obniżka akcyzy spowoduje spadek cen detalicznych cydru i perry o około 10%. Przewiduje się też, że produkcja takich wyrobów mogłaby wzrosnąć do około 50-70 mln l w skali roku.
Warto nadmienić, że o takie zmiany już od dłuższego czasu apelowali m.in. polscy producenci cydru, a także sadownicy. Ci pierwsi argumentowali, że ich wyrobom na rynku alkoholi lekkich trudno jest konkurować zwłaszcza z piwem, na które jest niższa akcyza, jak również niższe są koszty jego produkcji. Proponowana zmiana wychodzi naprzeciw ich postulatom. Jak bowiem wskazano w uzasadnieniu projektu, o którym była mowa wcześniej, zwiększy ona konkurencyjność cydru i perry o zawartości alkoholu do 5% objętości alkoholu w stosunku do piwa oraz mieszanek piwa z napojami bezalkoholowymi. Z kolei przedstawiciele właścicieli sadów podkreślali, że Polska jest jednym ze światowych potentatów w produkcji jabłek (obok Chin, USA oraz Turcji). Zmiany w prawie, o których mowa, stworzyłyby możliwość wykorzystania znacznych ilości krajowych jabłek i przyczyniłoby się do rozwiązania problemu ich nadprodukcji
Zgodnie z omawianym projektem, nowelizacja zasadniczo ma wejść po upływie 12 miesięcy od dnia jej ogłoszenia w Dzienniku Ustaw. Jednakże część jej przepisów zacznie obowiązywać w innych terminach. Dotyczy to również przepisu obniżającego stawkę akcyzy na cydr i perry, który wejdzie w życie 1 października 2023 r.
Sprawdź też:
Od 3 czerwca br. zmiana zasad zwrotu akcyzy zawartej w cenie paliwa rolniczego
Zwolnienia z obowiązku oznaczania wyrobów znakami akcyzy będą przedłużone
Elektroniczne ewidencje wyrobów akcyzowych od 1 lutego 2024 r.
Nowe zasady dotyczące oznaczania wyrobów winiarskich znakami akcyzy
Źródło:
Tylko teraz możesz BEZPŁATNIE przetestować PortalFK.pl przez 24h! GWARANTUJEMY:
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.
@ Wiedza i Praktyka Sp. z o.o. \\ Wszystkie prawa zastrzeżone.