Pytanie:
Jesteśmy firmą produkującą m.in. lody i w związku z tym nasuwa się pytanie, w jakiej stawce powinniśmy je sprzedawać w naszej restauracji, czy w punktach gastronomicznych (pyt. dotyczy zarówno lodów gałkowych w waflach, jak i tortów lodowych). Czy traktować je jako produkt gotowy i sprzedawać w stawce 5% (w obecnej chwili, stosownie do zał. nr 10 w stawce 0 %), czy jako usługę gastronomiczną i opodatkować stawką 8% ?
Pozostało jeszcze 78% treści
Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.
-
Aktualne informacje o zmianach w prawie (24/dobę)
-
Indywidualne konsultacje z ekspertami (odpowiedź w 48 h)
-
Codziennie aktualizowana baza ponad 40 500 porad z zakresu podatków dochodowych, VAT, rachunkowości, ZUS oraz prawa pracy
-
Ponad 3 000 narzędzi: kalkulatorów, wzorów dokumentów, formularzy, szkoleń i porad wideo
Jeśli nie posiadasz pełnego dostępu do portalu, możesz wykupić dostęp jednorazowy do wybranego dokumentu.
PayU » 49.90 zł netto (61.38 zł brutto)
Autor: Tomasz Krywan
Tomasz Krywan - ekspert Portalu FK i doradca podatkowy, specjalista od podatku VAT. Stały współpracownik największych redakcji podatkowych w Polsce.