Od 1 lutego 2022 r. w Polsce obowiązuje obniżona do 0% stawka VAT na żywność, która wcześniej objęta była 5% stawką podatku. MF przekazało informację, że obniżona stawka VAT na żywność będzie utrzymana.
W Sejmie trwają prace nad projektem zmian w ustawie budżetowej na 2023 rok. W jego uzasadnieniu znalazły się m.in. zapisy dotyczące zerowej stawki VAT na żywność, która została wprowadzona w ramach Tarczy Antyinflacyjnej.
Poprawa sytuacji ekonomicznej branży gastronomicznej w Polsce, a także zatrudnionych w niej osób, której towarzyszyłby powrót klientów do restauracji, barów itp., przyświeca autorom projektu zmian w przepisach, polegających na modyfikacji wysokości stosowanych w tej branży stawek VAT. Na zmianach miałby również skorzystać budżet państwa.
Ministerstwo Finansów poinformowało, że w 2023 roku nadal będzie obowiązywała obniżona stawka VAT na podstawowe produkty spożywcze. Przygotowane są też nowe, jeszcze skuteczniejsze rozwiązania służące niwelowaniu rosnących cen energii czy gazu.
W świetle projektu ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej, niektóre zadania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zostaną przeniesione do KAS.
Do tej pory organy podatkowe uważały, że wydatki poniesione na artykuły spożywcze udostępnione osobom zatrudnionych na podstawie umów cywilnoprawnych, nie mogą stanowić kosztów uzyskania przychodów. Nowa interpretacja podatkowa zmienia to stanowisko. Poznaj szczegóły.
@ Wiedza i Praktyka Sp. z o.o. \\ Wszystkie prawa zastrzeżone.
/WiedzaiPraktyka
/wip