Pytanie:
Podatnik prowadzi działalność gospodarczą w zakresie produkcji i sprzedaży lodów oraz ciast i innych deserów. Posiada lokal gastronomiczny, w którym na zapleczu jest produkcja, natomiast w drugiej części lokalu jest zorganizowana tzw. kawiarenka, w której można zjeść desery lodowe, również lody w pucharkach lub wafelkach, wypić kawę lub lemoniadę z obsługą kelnerską. Jest również toaleta dla klienta. Można też kupić lody na wynos w porcjach wskazanych przez klienta w tzw. wafelkach lub kubeczkach i opakowaniach firmowych termicznych. Jaką stawkę VAT powinien zastosować podatnik w swojej działalności? Zakup do produkcji wszystkich komponentów dokonywany jest ze stawką 0%.
Pozostało jeszcze 80% treści
Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.
-
Aktualne informacje o zmianach w prawie (24/dobę)
-
Indywidualne konsultacje z ekspertami (odpowiedź w 48 h)
-
Codziennie aktualizowana baza ponad 40 500 porad dotyczących podatków, VAT, rachunkowości, ZUS i prawa pracy
-
Ponad 3 000 narzędzi: kalkulatory, wzory dokumentów, formularze, szkolenia i porady wideo
Autor: Jolanta Kica
Absolwentka Wydziału Ekonomii Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, absolwentka prawa na Wydziale Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego. Radca prawny, doradca podatkowy w spółce Librum sp. z o.o. Spółka doradztwa podatkowego. Posiada wieloletnie doświadczenie oraz ugruntowaną wiedzę w zakresie rachunkowości i prawa podatkowego, a także prawa cywilnego i gospodarczego. Współpracuje z największymi firmami na Dolnym Śląsku. Autor związany z wieloma wydawnictwami. Doświadczony trener z zakresu podatków i księgowości m.in. dla Stowarzyszenia Księgowych w Polsce, korporacji prawniczych i firm szkoleniowych.