Jeśli przyczepa cateringowa (przyczepa mobilna na kołach podpinana do haka holowniczego auta dostawczego) nie ma stałego miejsca sprzedaży, ponieważ może zmieniać swoje położenie w związku z wykorzystaniem jej w „strefie food truck”, zaś działalność prowadzona za jej pośrednictwem może być świadczona w różnych miejscach (wykorzystywana jest np. do obsługi wszelkiego rodzaju wydarzeń typu festiwale kulinarne, festyny itp.), to nie można uznać, że mamy do czynienia ze stacjonarną placówką gastronomiczną, która byłaby objęta koniecznością ewidencjonowaniu przy użyciu kasy rejestrującej on-line. Jest to zatem ruchoma placówka gastronomiczna (PKD 56.10.B).
Orzeczenie TSUE dotyczyło polskiego podatnika, franczyzobiorcy znanej sieci placówek gastronomicznych, oferującej np. hamburgery i frytki. Dania przygotowywane są na miejscu i sprzedawane do spożycia na miejscu, jak również na wynos, zarówno wewnątrz restauracji, z jej okienek zewnętrznych lub wewnątrz galerii handlowych w tzw. strefach restauracyjnych. Organy podatkowe były zdania, iż cała sprzedaż podatnika powinna być uznana za „usługi związane z wyżywieniem”, co podlega opodatkowaniu VAT według stawki 8%, nie zaś jako dostawa „gotowych dań”, gdzie zastosowanie ma stawka VAT 5%.
Trybunał UE wydał wyrok w polskiej sprawie dotyczącej stawki VAT przy wydawaniu gotowych posiłków do spożycia. Był on długo wyczekiwany przez branżę gastronomiczną. Poznaj skutki tego wyroku i zobacz, jakie stawki VAT obowiązują w fast foodach i czy TSUE rozwiał wszystkie wątpliwości podatników.
22 kwietnia Unijny Trybunał wydał wyrok w polskiej sprawie. Był on długo wyczekiwany przez branżę gastronomiczną. Chodzi o stawkę VAT przy wydawaniu gotowych posiłków do spożycia. Poznaj skutki tego wyroku i zobacz, jakie stawki VAT obowiązują w fast foodach i czy TSUE rozwiał wszystkie wątpliwości podatników.
@ Wiedza i Praktyka Sp. z o.o. \\ Wszystkie prawa zastrzeżone.
/WiedzaiPraktyka
/wip