Tylko teraz możesz BEZPŁATNIE przetestować PortalFK.pl przez 24h! GWARANTUJEMY:
Dnia 5 października 2023 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (dalej: „TSUE”) wydał wyrok w sprawie C‑146/22. Wyrok dotyczy opodatkowania VAT VAT sprzedaży gorącej czekolady oferowanej w polskiej sieci kawiarni. Wyrok jest istotny dla całej branży gastronomicznej i cateringowej, ponieważ orzeczone przez TSUE tezy można z powodzeniem odnieść praktycznie do każdego towaru sprzedawanego w punktach z obsługą gastronomiczną, takich jak: sieci fast food, kawiarnie, piekarnie, sklepy spożywcze, stacje paliw i podobne miejsca. Poznaj skutki wyroku dla podatników.
Sprawa dotyczyła sporu pomiędzy polskimi organami skarbowymi a właścicielem sieci kawiarni w zakresie właściwej stawki VAT na jeden z oferowanych przez kawiarnię napojów. Spółka we wniosku o Wiążącą Informację Stawkową („WIS”) wystąpiła o zaklasyfikowanie gorącej czekolady.
Organ wydając decyzję WIS uznał, że sprzedaż na wynos i sprzedaż na miejscu tego napoju należy uznać za dostawy towarów, którym towarzyszą usługi dodatkowe, a mianowicie przygotowanie i podanie napoju klientowi do bezpośredniej konsumpcji. Wywiódł on z tego, że świadczenie to jest objęte działem 56 PKWiU, zatytułowanym „Usługi związane z wyżywieniem”, w związku z czym takie dostawy towarów podlegają stawce VAT wynoszącej 8%.
Polecamy też:
Stawka VAT stosowana przy sprzedaży napojów i posiłków z foodtrucka
Spółka z taką klasyfikacją się nie zgodziła. Uważała, że że sprzedaż gorącej czekolady na wynos powinno klasyfikować się wg Nomenklatury Scalonej (CN) i stosować do niej obniżoną 5% stawkę VAT (obecnie 0% VAT), jak do podobnych napojów na bazie mleka wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy o VAT.
Spółka zarzuciła decyzji organu II instancji m.in. naruszenie zasady neutralności VAT, naruszenie reguł konkurencji oraz błędną implementację ustawy o VAT. Spór dotyczył w istocie tego, czy podobne wyroby (napoje na bazie mleka) powinny korzystać z odrębnej stawki VAT w zależności od tego, czy są one sprzedawane detalicznie w sklepie (jako gotowy, zapakowany produkt), czy też są przygotowywane i podawane klientowi na gorąco, na jego indywidualne zamówienie.
TSUE w omawianej sprawie uznał, że:
W tej konkretnej sprawie, zastosowanie znajdzie zapewne wyższa 8% stawka podatku VAT, ponieważ oferowana przez kawiarnie gorąca czekolada jest dosyć unikalnym napojem, którego nie możemy zastąpić jakimkolwiek gotowym towarem.
Wyrok ten można jednak zastosować do bardzo szerokiej gamy produktów, których kupienie czy to w lokalach gastronomicznych, czy w sklepie spożywczym nie różni się znacznie z perspektywy przeciętnego konsumenta. Naszym zdaniem takimi produktami mogą być np.: kawy mrożone, shaki, lody, gotowe kanapki, drożdżówki, pączki, muffiny, granole, jogurty, gotowe zapakowane sałatki, gotowe lunche na bazie kasz.
Dr Jacek Matarewicz
adwokat, doradca podatkowy, Partner w Tomczykowski Tomczykowska Sp. z o.o.
Bartłomiej Senderowski
adwokat, doradca podatkowy, Associate w Tomczykowski Tomczykowska Sp. z o.o.
Tylko teraz możesz BEZPŁATNIE przetestować PortalFK.pl przez 24h! GWARANTUJEMY:
Jeśli masz jakiekolwiek pytania skorzystaj z indywidualnej porady grona naszych wybitnych Ekspertów.
@ Wiedza i Praktyka Sp. z o.o. \\ Wszystkie prawa zastrzeżone.