Wiele sklepów w okresie letnim rozszerza swoją ofertę handlową o produkty sezonowe,. jednak, z góry wiadomo że nie wszystkie towary udaje się sprzedać. Dotyczy to zwłaszcza artykułów o krótkim terminie przydatności do spożycia, jak mięso, wędliny, ryby, a także owoce i warzywa. Rozliczając jednak klientów biuro powinno pamiętać że o straty z tego tytułu oraz koszty ewentualnej utylizacji można obniżyć przychód.
Podatnik może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu straty w towarach handlowych, gdy ich wystąpienie nie było wynikiem zaniedbań z jego strony lub braku zachowania należytej staranności w celu uniknięcia zepsucia tych towarów. Możliwość ta jest wykorzystywana szczególnie latem przez sklepy posiadające w swym asortymencie sezonowe warzywa i owoce.
Straty wynikające z wycofania przeterminowanych towarów spożywczych ze sprzedaży oraz ewentualnej ich utylizacji można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu. Czynność ta nie wywołuje również skutków w VAT. Powinny o tym pamiętać przede wszystkim sklepy, które latem często rozszerzają ofertę handlową o produkty sezonowe takie jak np. owoce i nie zawsze udaje się mi je sprzedać.
@ Wiedza i Praktyka Sp. z o.o. \\ Wszystkie prawa zastrzeżone.
/WiedzaiPraktyka
/wip