Chociaż ustawa o VAT od lat jest upraszczana poprzez likwidacje przepisów szczególnych, to jednak wciąż są branże, które rządzą się w jakimś zakresie swoimi prawami (na gruncie VAT). Wynika to przede wszystkim ze specyfiki danej branży. Dotyczy to między innymi branży turystycznej.
Świadczenie usług turystyki, na które składają się m.in. usługi nabywane od innych podmiotów dla bezpośredniej korzyści turysty oraz usługi własne wymagają odrębnego ustalenia podstawy opodatkowania.
Usługi turystyki podlegają szczególnej procedurze opodatkowania „od marży” przy spełnieniu określonych warunków. Podstawę opodatkowania usług turystycznych jest marża pomniejszona o kwotę należnego podatku. Marżę stanowi natomiast różnica między kwotą, którą ma zapłacić nabywca usługi, a faktycznymi kosztami poniesionymi przez podatnika z tytułu nabycia towarów i usług od innych podatników dla bezpośredniej korzyści turysty (art. 119 ust. 2 ustawy o VAT).
Podatniczka świadczy usługi turystyki, zajmuje się kompleksową obsługą turysty. Turysta otrzymuje pełne świadczenie: nocleg, transport, wyżywienie i ubezpieczenie. Poszczególne elementy podatniczka kupuje od innych firm. Natomiast do zapewnienia wyżywienia zatrudnia kucharzy na umowę o dzieło i kupuje produkty potrzebne do przygotowania posiłków.
Wątpliwości dotyczyły tego, czy zatrudnienie kucharzy i koszty poniesione na zakup produktów spożywczych można wykorzystać przy wyliczaniu VAT marzy.
@ Wiedza i Praktyka Sp. z o.o. \\ Wszystkie prawa zastrzeżone.
/WiedzaiPraktyka
/wip